Yazı fontu: Boyutu:
 

2020-06-23

KISA ÇALIŞMA ÖDENEKLERİ VEYA NAKDİ ÜCRET DESTEKLERİ HATALI BİLDİRİMLER NEDENİYLE İPTAL EDİLEN İŞVERENLER DÜZELTMELERİNİ ARTIK ÇOK DAHA KOLAY YAPABİLECEK!


İşverenlerce yasal süresi geçirildikten sonra SGK’ya verilen iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgeleri evvelce doğruluğu denetim ve kontrolle görevli memurlarca tespit edilmesi halinde işleme konulmakta idi.

Sosyal Güvenlik Kurumu 2020/20  sayılı Genelgesiyle iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi geçirildikten sonra Kuruma verildiği durumlarda, doğruluğu her zaman düzenlenemeyen belgelerle kanıtlanması halinde denetime sevk edilmeksizin işleme alınmasını sağlayarak, hem gereksiz bürokratik işlemlerinin önüne geçmiş, hem de denetim ve kontrolle görevli memurlarının zaten ağır olan iş yükünü bir nebze de olsa hafifletmiştir.

Yine aynı genelgeyle, sigortalıların hatalı bildirilen eksik gün nedenlerinin değiştirilmesine yönelik sosyal güvenlik merkezleri arasındaki farklı uygulamalara son vererek, hem 6 aylık süre zarfında herhangi bir belge ibraz edilmeksizin eksik gün nedenlerinin değiştirilmesini, hem de uygulamada birlikteliği sağlamıştır.

2020/20 sayılı genelgeyle sorunlar büyük ölçüde aşıldı.

Sosyal Güvenlik Kurumu 2020/20 sayılı Genelgesinde;

Yasal süresi dışında verilen aylık prim ve hizmet belgeleriyle ilgili olarak; “İptal niteliğindeki aylık prim ve hizmet belgeleri 3 aylık süre içinde verilip verilmediğine bakılmaksızın incelemeye sevk edilecektir. Ancak sonradan düzenlenebilir nitelikte olmayan belgelerle birlikte iptal gerekçesinin kanıtlanması halinde aylık prim ve hizmet belgesi incelemeye sevk edilmeksizin işleme alınacaktır.”

Eksik gün nedenlerinin sonradan değiştirilmesiyle ilgili olarak; “İşverenler tarafından çeşitli sebeplerle daha önce süresinde veya süresi dışında belirtilmiş olan eksik gün nedenlerinin değiştirilmesinin istenilmesi halinde; önceden bildirilmiş olan eksik gün nedeninin yanlış olduğunun Kurumumuz tarafından somut ve açık bir şekilde anlaşılması halinde işverenin talebine gerek kalmaksızın ve herhangi bir süre sınırlaması gözetmeksizin eksik gün bildirim kodu değiştirilecektir.

İşveren tarafından Kuruma bildirimi yapılan eksik gün kodunun değiştirilmesinin istenildiği ancak eksik gün nedeninin yanlış olduğunun Kurumumuz tarafından somut ve açık bir şekilde anlaşılamadığı durumlarda ise; gün sayısında değişiklik olmamak kaydıyla eksik gün nedeninin, bildirildiği aylık prim ve hizmet belgesinin yasal olarak verilmesi gereken son günü izleyen 6 ay içinde değiştirilmesinin talep edilmesi halinde söz konusu istek kabul edilecektir.

Eksik gün nedeninin bildirildiği aylık prim ve hizmet belgesinin yasal olarak verilmesi gereken son günü izleyen 6 aydan sonra değiştirilmesinin talep edilmesi halinde ise değişiklik talebinin her zaman düzenlenebilir nitelikte olmayan belge ile kanıtlanması istenilecek, kanıtlanamaması halinde ise değişiklik yapılmayacaktır.”

Şeklinde açıklama yapılmıştır.

İptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgeleri nasıl işleme konulacak?

2020/20 sayılı Genelgede yapılan düzenlemeler sonrasında, kısa çalışma ödeneğinden veya nakdi ücret desteğinden yararlandırılan sigortalıların prim gün sayılarının SGK’ya sehven fazla bildirilmiş olması halinde, İŞKUR tarafından geri istenen ödenekler için düzenlenecek iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgeleri, doğruluğu her zaman düzenlenemeyen belgeler ile kanıtlandığı takdirde denetime sevk edilmeksizin işleme alınacaktır.

Kısa çalışma ödeneğinden veya nakdi ücret desteğinden yararlandırılan sigortalıların SGK’ya bildirilen prim gün sayıları ile kısa çalışma ödeneğinden /nakdi ücret desteğinden yararlandıkları gün sayısının 31 günü aşması veya sigortalının SGK’ya bildirilen eksik gün sayısının sigortalının ödenek aldığı gün sayısından eksik olması halinde sigortalının kısa çalışma ödeneğinden /nakdi ücret desteğinden yersiz yararlanılmış olması nedeniyle sigortalının takip eden aydaki ödeneği kesilebilmekte ya da ödenek ödenmiş ise işverene yersiz ödeme çıkarılabilmektedir.

Bu durumda, sigortalı adına SGK’ya sehven fazla bildirilmiş prim günleri için durumu açıklayan bir dilekçe ile başvurularak, “kısmi” iptal nitelikte bildirgenin SGK’ya kağıt ortamında verilmesi ve iptal işleminin her zaman düzenlenmesi mümkün olmayan belgelerle ispatlanması gerekecektir.

Her zaman düzenlenmesi mümkün olmayan belge olarak, İŞKUR’a yapılan kısa çalışma ödeneği/nakdi ücret başvurusu ile sigortalının e-Devletten kısa çalışma ödeneği/ nakdi ücret desteği alacağı gün sayısını gösteren belgenin ibraz edilmesi, ayrıca puantaj kayıtları her ne kadar her zaman düzenlenebilir nitelikte bir belge olsa da kısa çalışma ödeneği/nakdi ücret desteği başvurularını ve e-devletten alınacak ödenek sürelerini gösterir belgeleri destekleyici nitelikte olacağından, dilekçe ekine sigortalının puantaj kayıtlarının da eklenmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.

Eksik gün nedeni nasıl değiştirilecek?

Kısa çalışma ödeneğinden/nakdi ücret desteğinden yararlandırılan sigortalıların eksik gün nedenlerinin hatalı seçilmesi halinde, eksik gün nedeninin değiştirilmesi için ilgili sosyal güvenlik merkezine dilekçe ile müracaat edilmesi gerekiyor.

Kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılan sigortalılar için 18-27 yerine sehven 28-29 eksik gün kodunun; nakdi ücret desteğinden yararlandırılan sigortalılar için 28-29 yerine sehven 18-27 eksik gün kodunun veya başka kodların seçilmiş olması halinde, eksik gün nedenlerinin değiştirilmesi için aylık prim ve hizmet belgesinin yasal olarak verilmesi gereken son günü izleyen 6 ay içinde talepte bulunulduğu takdirde, herhangi bir belge ibraz edilmesine de gerek olmaksızın eksik gün nedenleri ilgili sosyal güvenlik merkezince değiştirilecektir.

Eksik gün nedeninin değiştirilmesine yönelik başvurunun söz konusu 6 aylık süre geçirildikten sonra yapılması halinde ise, bu defa her zaman düzenlenebilir nitelikte olmayan belgelerle müracaat edilmesi gerekecektir.

Dolayısıyla kısa çalışma ödeneğinden veya nakdi ücret desteğinden yararlandırılan sigortalıların SGK’ya bildirilen eksik gün nedenlerinin değiştirilmesinin söz konusu 6 aylık süre geçirildikten sonra talep edilmesi halinde İŞKUR’a yapılan kısa çalışma ödeneği/nakdi ücret başvurusu ile sigortalının e-Devletten kısa çalışma ödeneği/ nakdi ücret desteği alacağı gün sayısını gösteren belgenin ve sigortalılarının puantaj kayıtlarının da başvuru dilekçesine eklenmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.

Gülbenk Müşavirlik

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985