Yazı fontu: Boyutu:
 

2022-10-26

DERNEK NASIL KURULUR


Dernek kurmak için sermaye gerekmediği gibi izin alma durumu da söz konusu değildir.

Dernek Kuruluş bildirimi dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine verildiği anda kurulmuş ve tüzel kişilik kazanmış olur.

a)      Dernek kuruluş bildirimi formu nasıl doldurulur?

Dernekler Yönetmeliği Ek-2’de örneği bulunan dernek kuruluş bildirimi formunun 1. bölümünde derneğin adı, ikamet adresi, merkezinin bulunduğu il veya ilçe adı, varsa telefon numarası ile derneğin amacı yazılır. 2. bölümde yer alan kurucular kısmına en az 7 kurucu üyenin bilgilerini girilir. 3. bölümde dernek organları oluşturuluncaya kadarki sürede dernek ile yapılacak olan yazışmalarda tebligatı almaya yetkili kılınan kişi veya kişilerin adı ve soyadı ile yerleşim yeri adresi, iletişim bilgilerine yer verilir. Bir sonraki aşamada ise, DERBİS şifresini almak için yetkili olacak geçici yönetim kurulu başkanının bilgileri yazılır. İsim ve soyadların karşına imzalar atıldıktan ve Geçici Yönetim Kurulu Başkanı tarafından imza edildikten sonra Dernek Kuruluş Bildirimi Formu hazır hale gelmiştir.

b)      Kuruluş bildirimi formuna eklenecek belgeler nelerdir?

Kurucular tarafından her sayfası imzalanmış bir adet dernek tüzüğü,

b) Dernek kurucuları arasında tüzel kişiliklerin bulunması halinde; bu tüzel kişilerin unvanı, yerleşim yeri ve kuruluş belgesi ile tüzel kişiliklerin organları tarafından yetkilendirilen gerçek kişi de belirtilmek kaydıyla bu konuda alınmış kararın örneği,

c) Kurucular arasında yabancı dernek veya dernek ve vakıf dışında kâr amacı gütmeyen kuruluşlar bulunması halinde, bu tüzel kişilerin derneklere kurucu olabilmesine dair İçişleri Bakanlığınca izin verildiğini belirten dernek kurucuları tarafından imzalanmış yazılı beyan,

d) Kurucular arasında yabancı uyruklular varsa, bunların Türkiye'de yerleşme hakkına sahip olduklarını gösterir belgelerin örnekleri,

e) Derneğin müstakil olarak ikamet edeceği yere ilişkin belgelerin örnekleri (derneğin kendi gayri menkulü ise tapu örneği, kiralanmış ise kira kontratı örneği, bedelsiz derneğe tahsis edilmiş ise tapu örneği ve malikinin muvafakat yazısı, tapu kütüğünde mesken olarak görülen yerlerde kat malikleri kurulunun oybirliği ile alacağı muvafakatname örneği),

Dernek ikametgahı şahısların konutları olamayacağı gibi başka bir gerçek veya tüzel kişinin işyeri de olamamaktadır.

f) Çocuk derneklerinde kuruluş bildirimine, kurucu çocukların yasal temsilcilerinin izni eklenir.

c)      Dernek kuruluş bildirimi nereye yapılır?

Dernek kuruluş dilekçesi mahiyetinde olan Kuruluş Bildirimi Formu yukarıda belirtilen eklerle birlikte derneğin kurulacağı yerin mülki amirliğine verilir.

Mülki idare amirliği illerde valilik ilçelerde kaymakamlıktır. Büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde ise derneklerle ilgili iş ve işlemlerde valilik yetkilidir.

Dernek kuruluş bildirimi, sivil toplumla ilişkiler birimine havale edilir ve başvuru sahibine kuruluş bildirimi ve eklerinin alındığına dair Alındı Belgesi verilir.

d)      Dernek kuruluş işleminin tamamlanması nasıl olur?

Kuruluş bildirimi ve ekinde verilen belgelerin doğruluğu ile dernek tüzüğü, mülki amirlikten verilen alındı belgesinin düzenlendiği tarihten itibaren altmış gün içinde mülki idare amiri tarafından bizzat veya sivil toplumla ilişkiler birimlerine yetki verilmek suretiyle incelenir. İlçelerde kurulan derneklerin tüzükleri de ilgili valiliklerce incelenir.

Yapılan inceleme sonucunda, tespit edilen Kanuna aykırılık veya noksanlık varsa bunların giderilmesi kuruculardan yazılı olarak istenir.

Kanuna aykırılık veya noksanlık otuz gün içinde giderilmediği takdirde mülki idare amiri, yetkili asliye hukuk mahkemesinde derneğin feshi hakkında davanın açılması için durumu Cumhuriyet savcılığına bildirir.

Kuruluş bildirimi ve ekleri ile dernek tüzüğünde, Kanuna aykırılık veya noksanlık bulunmadığı takdirde ya da Kanuna aykırılık veya noksanlığın yapılan tebligat üzerine otuz gün içinde giderilmiş olması halinde, mülki idare amirliği tarafından keyfiyet bir yazı ile dernek geçici yönetim kurulu başkanlığına derhal bildirilir.

GÜLBENK DANIŞMANLIK

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985