Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-06-09

Kamyon sahibinin ticari kazanç mükellefiyeti Hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Samsun Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 09.06.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.55.15.01-2010-GVK-ÖZE-97-265
KONU : Kamyon sahibinin ticari kazanç mükellefiyeti Hk.

İLGİ: …

İlgi dilekçenizin incelenmesinden, adınıza trafik sicilinde gayri ticari olarak kayıtlı … plakalı … marka kamyonun olduğu ve bu aracı ticari amaç dışında sadece özel işlerinizde kullandığınızdan bahisle, vergi dairesi tarafından nakliyecilik faaliyetinizle ilgili olarak beyanname vermenizin istenildiği ancak, söz konusu aracı 2 yıldır kullanmadığınız ve hiçbir ticari faaliyette bulunmadığınız belirtilerek, konu ile ilgili Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

193 sayılı GVK.nun 37. maddesinde;

 

    "Her türlü ticari ve sınai faaliyetten doğan kazançlar ticari kazançtır."

Hükmü yer almıştır.

Ticari ve sınai faaliyetlerin neler olduğu ise Türk Ticaret Kanununda yer almış olup kara, deniz, hava ve nehir ile göllerde yolcu veya eşya taşımanın ticari faaliyet olduğu belirtilmiştir.

213 sayılı VUK.nun 153. maddesinde;

 

    "Vergiye tabi ticaret ve sanat erbabından işe başlayanların keyfiyeti vergi dairesine bildirmeye mecbur oldukları",

Aynı Kanunun 160. maddesinde ise;

 

    "153. maddede yazılı mükelleflerden işi bırakanların keyfiyeti vergi dairesine bildirmeye mecbur oldukları"

Hüküm altına alınmıştır.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun "Tanımlar" başlıklı 3. maddesinde, izin verilebilen azami yüklü ağırlığı 3500 Kg'dan fazla olan ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu araçlar kamyon olarak tanımlanmış olup, 2001/1 sayılı Gelir Vergisi Kanunu İç Genelgesi'nde kamyon, otobüs, uçak gibi yüksek taşıma kapasiteli araçlar, şahsi ve özel ihtiyaçlar için kullanılmaya elverişli olmayan araçlar olarak belirlenmiştir.

Diğer yandan 2003/3 sayılı Gelir Vergisi Kanunu İç Genelgesi'nin; "1- Araçların Hususiye Çevrilmesi" başlıklı bölümünün son fıkrasında;

 

    "Nakliyecilikte kullanılan araçların özel ihtiyaçlarda kullanılmaya elverişli olmayan otobüs, kamyon ve benzeri araçlardan olması halinde işi bırakma bildiriminde bulunan mükelleflerin bu araçlarla ilgili olarak hususi trafik kaydı ibraz etmeleri yeterli olmayıp, bu araçların trafikten çekildiğine veya takoza alındığına ilişkin belge istenecektir. Bu belgenin ibrazı halinde işi bırakmaya ilişkin diğer yükümlülüklerin de yerine getirilmesi halinde gereği yapılacaktır."

Denilmiştir.

Bu itibarla, şahsi ve özel ihtiyaçlar için kullanılmaya elverişli olmayan adınıza kayıtlı kamyon dolayısıyla, tescil edildiği tarih itibariyle, nakliyecilik faaliyetinden dolayı ticari kazanç yönünden mükellefiyet tesisi gerektiğinden, … Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından adınıza zamanaşımı süresi de dikkate alınarak 2004 yılından itibaren gelir vergisi mükellefiyeti tesis edilmesinde yasal bir isabetsizlik bulunmamaktadır.

Ancak, söz konusu kamyonun trafikten çekildiğine veya takoza alındığına ilişkin belgenin ibrazı halinde, … Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından gerekli işlemlerin yapılacağı tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985