Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-08-18

Miras yoluyla iktisap edilen birden fazla gayrimenkulün elden çıkarılmasında vergileme Hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 18.08.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK mük.80-1336
KONU : Miras yoluyla iktisap edilen birden fazla gayrimenkulün elden çıkarılmasında vergileme Hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı dilekçenizde, … Vergi Dairesi Müdürlüğünün gayrımenkul sermaye iradından dolayı … vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellefi olduğunuzu ve 1970 yılında 2 hissedar ile birlikte satın almış olduğunuz arsa üzerine şu anda herhangi bir satış söz konusu olmaksızın konut inşa etmekte olduğunuzu, bunun dışında veraset yoluyla iktisap etmiş olduğunuz gayrimenkullerin bulunduğunu belirterek, söz konusu gayrimenkullerden bir veya birden fazlasının elden çıkarılmasında vergilendirilmenin nasıl yapılacağının sorulduğu anlaşılmakta olup, Başkanlığımız görüşü aşağıda yer almaktadır.

193 sayılı GVK.nun 37. maddesinin birinci fıkrasında, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu hükmüne yer verilmiş olup, aynı maddenin ikinci fıkrasının (4) numaralı bendinde ise gayrimenkullerin alım, satım ve inşa işleriyle devamlı olarak uğraşanların bu işlerden elde ettikleri kazancın ticari kazanç olduğu hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanunun "Değer Artışı Kazançları" başlıklı mükerrer 80. maddesinde;

"Aşağıda yazılı mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazançlarıdır.

6- İktisap şekli ne olursa olsun (ivazsız olarak iktisap edilenler hariç) 70. maddenin birinci fıkrasının (1), (2), (4) ve (7) numaralı bentlerinde yazılı mal (gerçek usulde vergiye tabi çiftçilerin zirai istihsalde kullandıkları gayrimenkuller dahil) ve hakların, iktisap tarihinden başlayarak (5615 sayılı Kanun'un 5. maddesiyle değişen ibare)(01.01.2007 tarihinden geçerli olmak üzere) beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar (Kooperatiflerin ortaklarına bu sıfatları dolayısıyla tahsis ettikleri gayrimenkulleri tahsis tarihinde ortak tarafından satın alınmış sayılır.).

Bu maddede geçen "elden çıkarma" deyimi, yukarıda yazılı mal ve hakların satılması, bir ivaz karşılığında devir ve temliki, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, devletleştirilmesi, ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasını ifade eder.

Bir takvim yılında elde edilen değer artışı kazancının, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlananlar hariç, 6.000 TL'si (278 seri nolu Gelir Vergisi Genel tebliği ile 01.01.2011 tarihinden geçerli olmak üzere 8.000 TL) gelir vergisinden müstesnadır.

…"

hükmü yer almıştır.

Diğer taraftan, aynı Kanunun geçici 71. maddesinde;

"(5615 sayılı Kanun'un 11. maddesiyle eklenen madde)(01.01.2007 tarihinden geçerli olmak üzere) Bu Kanunun mükerrer 80. maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinin uygulanmasına ilişkin olarak, 70. maddenin birinci fıkrasının (1), (2), (4) ve (7) numaralı bentlerinde sayılan ve 01.01.2007 tarihinden önce iktisap edilmiş olan mal (gerçek usulde vergilendirilen çiftçilerin zirai istihsalde kullandıkları gayrimenkuller dahil) ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançların vergilendirilmesinde dört yıllık süre esas alınır."

hükmü yer almıştır.

Bu hükümlere göre; alım satıma konu edilen gayrimenkullerin miras yoluyla iktisap edilmesi ve iktisap edildiği şekilde aynen satışının yapılması halinde "ivazsız olarak iktisap edilen gayrimenkul" kapsamında değerlendirileceklerinden, bu gayrimenkullerin satışından elde edilen kazancın değer artış kazancı veya ticari kazanç olarak vergilendirilmesi söz konusu olmayacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985