Yazı fontu: Boyutu:
 

2014-05-27

Seramik kursu faaliyeti yanında malzeme ve çay-kahve satışının yapılması durumunda elde edilen kazancın niteliği hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)
 

 

  TARİH : 27.05.2014
SAYI : 93767041-120[37.65.2014/4]-82
KONU : Seramik kursu faaliyeti yanında malzeme ve çay-kahve satışının yapılması durumunda elde edilen kazancın niteliği hk.

 

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talebinizde, ...... ilçesinde seramik atölyesi açıp seramik kursu vereceğiniz, vereceğiniz kursla ilgili olarak malzemelerin kursiyerlere tarafınızca temin edilip satılacağı, aynı zamanda bu kursa gelenlere çay kahve satışının da olacağı belirtilerek, seramik kursu ile içecek ve malzeme satışı faaliyetlerinizin nasıl vergilendirileceği hususunda bilgi talep edildiği anlaşılmaktadır.

193 SAYILI GELİR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinin (1) numaralı fıkrasında, "Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır." hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanunun 65 inci maddesinde "Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır. Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmıyan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır...." hükmü, "Serbest Meslek Erbabı" başlıklı 66 ncı maddesinin birinci fıkrasında da; "Serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenler, serbest meslek erbabıdır. Serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten başka bir iş veya görev ile devamlı olarak uğraşılması bu vasfı değiştirmez." hükmü yer almıştır.

221 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin "Serbest Meslek Faaliyeti-Serbest Meslek Erbabı" başlıklı birinci bölümünün "1.2.Serbest Meslek Erbabı" başlıklı 11 inci paragrafında;"....serbest meslek faaliyetinin yanında başka bir iş veya görev ile devamlı olarak uğraşılmasının bu vasfı değiştirmeyeceği belirlenmiştir. Dolayısıyla serbest meslek erbabı olan bir kimse aynı zamanda ticari kazanç sahibi veya ücretli de olabilir. Bu durum onun serbest meslek erbabı olma niteliğini değiştirmez."açıklamasına yer verilmiştir.

Yukarıdaki hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; seramik kursu verme faaliyetinin sermayeden ziyade şahsi mesaiye, mesleki bilgiye ve ihtisasa dayanması ve işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabınıza yapılması durumunda, faaliyet serbest meslek faaliyeti olarak kabul edilip mükellefiyet tesis edilerek, elde edilen gelirin de serbest meslek kazancı olarak gelir vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

Söz konusu seramik kursunda kursiyerlere malzeme ve içecek satışının ticari bir organizasyon içinde devamlı bir şekilde yapılması halinde ise bu faaliyetinizin ticari faaliyet olarak değerlendirilerek, elde edilen kazancın ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirilmesi gerekmektedir.

3100 SAYILI ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZ KANUNU YÖNÜNDEN:

Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanunla, perakende mal satan veya hizmet ifa eden birinci ve ikinci sınıf tüccarlara, Vergi Usul Kanununa göre fatura verme mecburiyeti olmayan satışlarının belgelendirilmesi için ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu getirilmiştir.

Aynı Kanunun 1 inci maddesinin 3 üncü fıkrasında "Ödeme kaydedici cihazların kullanılması mecburiyeti Maliye Bakanlığınca tespit edilen faaliyetlerle uğraşanlar hakkında uygulanmaz."hükmü yer almaktadır.

Konu ile ilgili 2001/1 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında İç Genelgede, yeminli mali müşavir, avukat, mimar, mühendis gibi kişilerin serbest meslek erbabı olmaları sebebiyle 3100 sayılı Kanun kapsamına girmediklerinden ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetlerinin bulunmadığı açıklanmış bulunmaktadır.

Bu itibarla, seramik kursunda kursiyerlere malzeme ve çay kahve satışı ticari faaliyet olarak değerlendirildiğinden Vergi Usul Kanununa göre fatura verme mecburiyeti olmayan satışlarınızın belgelendirilmesi için 3100 sayılı Kanun kapsamında ödeme kaydedici cihaz kullanmanız gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985