Yazı fontu: Boyutu:
 

2015-01-20

ENGELLİ TEŞVİKİ İÇİN OCAK AYINDA VİZE YAPTIRIILMASINA GEREK VAR MI


Engelli istihdamını artırmak amacıyla 4857 sayılı Kanunun 30. maddesine ilave edilen sigorta prim teşvikinden yararlanılabilmesi için;

1- İşyerinin özel sektör işverenine ait olması,

2- Çalışma gücünün en az % 40’ından yoksun olduğu sağlık kurulu raporu ile belgelenen sigortalının çalıştırılması,

3- Aylık prim ve hizmet belgelerinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na 14857 sayılı Kanun numarası seçilerek ve yasal süresi içinde verilmesi

 Gerekmektedir.

 Konuyla ilgili usul ve esasların açıklandığı 2008/77 sayılı Genelgede, engelli sigortalı çalıştırılmaya başlanılması durumunda, engelli sigortalı çalıştırmaya başlanıldığı hususunda İş Kurumu İl/Şube Müdürlüklerinden onaylatılacak belgenin sosyal güvenlik merkezlerine ibraz edilmesi, ayrıca her yılın Ocak ayı içinde bu belgenin vizesinin yaptırılması gerektiği belirtilmiştir.

Genelgede yapılan bu açıklamalar doğrultusunda engelli sigortalı çalıştırılmaya başlayan işverenler 2008/77 sayılı Genelge ekinde yer alan belgeyi İş-Kur bölge müdürlüklerinden onaylattıktan sonra sosyal güvenlik merkezlerine ibraz etmekte, ardından sosyal güvenlik merkezlerince işyeri bazlı bir tanımlama yapılarak, işyerinin engelli çalıştırmakla yükümlü olup olmadığına bakıldıktan sonra teşvikten % 100 ölçüde yararlanacak işverenlere 14857 sayılı kanun numarasını veya % 100 ölçüde yararlanacak işverenlere 54857 sayılı kanun numarasını seçmelerine izin verilmekte idi.

Ocak ayı içinde engelli sigortalılar için vize yaptırılmasına gerek kalmadı

4857 sayılı Kanunun 30. maddesinde, 6518 sayılı Kanunun 58 inci maddesiyle yapılan değişikliğin ardından engelli sigortalı çalıştıran tüm işverenler  için teşvik oranının işveren hissesi prim tutarının % 100’e yükseltilmesi  ve 2013 yılı içinde e-Bildirge programları üzerinde yapılan çalışmalar neticesinde, çalışan kişinin engelli olup olmadığının elektronik ortamda sorgulanmaya başlanılması ile birlikte, engelli teşvikinden yararlanabilmek için, engelli çalıştırıldığına dair bir belgenin İş-Kur il Müdürlüklerinden alınarak sosyal güvenlik merkezlerine ibraz edilme yükümlülüğü kalmadığı gibi her yılın Ocak ayı içinde bu belgelerin vizesinin yaptırılmasına da gerek kalmamıştır.

Bu bağlamda, engelli sigortalı çalıştırmaya başlayan işverenler, e-Bildirge programlarında mevcut Engelli ve İşsizlik Teşvik Yönetimi programı vasıtasıyla, engelli sigortalılarını sisteme kaydettikleri takdirde, aylık prim ve hizmet belgelerini 14857 sayılı kanun numarasını seçmek suretiyle tanzim edebileceklerdir.

Yasal ödeme süresi geçmiş borcu olan işverenler ile kayıt dışı sigortalı çalıştırdığı tespit edilmiş işverenler de engelli teşvikinden yararlanabilirler

Uygulamada engelli sigortalı çalıştıran işverenlerin yasal ödeme süresi prim ve idari para cezası borcu bulunduğu veya kayıt dışı sigortalı çalıştırdıklarının tespiti halinde anılan kanunda öngörülen teşvikten yararlanılıp yararlanılamayacakları hususunda da tereddütler yaşanabilmektedir.

Prim teşviklerinin yer aldığı diğer kanunlarda, yasal ödeme süresi geçmiş prim ve idari para cezası bulunan işverenlerin borçlarını ödemedikleri sürece, kayıt dışı sigortalı çalıştıran işverenlerin ise bir yıl süreyle teşviklerden yararlanmalarına izin verilmemektedir.

Ancak 4857 sayılı Kanunun 30. maddesinde, engelli sigortalı çalıştıran işverenlerin prim teşvikinden yararlanabilmeleri için yasal ödeme süresi geçmiş borçlarının olmaması gerektiği veya kayıt dışı sigortalı çalıştırdığı tespit edilen işverenlerin engelli teşvikinden bir yıl süreyle yararlanamayacaklarına dair herhangi bir hükme yer verilmediğinden, yasal ödeme süresi geçmiş prim ve idari para cezası bulunan işverenler ile kayıt dışı sigortalı çalıştıran işverenler aylık prim ve hizmet belgelerini 14857 sayılı kanun numarasını seçmek suretiyle tanzim ettikleri ve Hazinece karşılanmayan sigorta primlerini yasal süresi içinde ödedikleri takdirde engelli teşvikinden yararlanabileceklerdir.

Eyüp Sabri DEMİRCİ

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985