Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-04-28

Kısmi bölünme işleminde taşınmaz ve iştirak hisselerinin devri ile bunlara ait borçların devri Hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 28.04.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK-19-392
KONU : Kısmi bölünme işleminde taşınmaz ve iştirak hisselerinin devri ile bunlara ait borçların devri Hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, … Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün … vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellefi olduğunuz, bir tane üretim işletmesi bulunan firmanızca Kurumlar Vergisi Kanununun 19. maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendi uyarınca kısmi bölünme yoluyla bilançonuzda yer alan taşınmaz ile yine bilançonuzda yer alan ve en az iki tam yıldan fazla elde tutulan iştirak hisselerinin mevcut bir sermaye şirketine kayıtlı değerleri üzerinden devrinin düşünüldüğü, bu işlem neticesinde devralan şirket hisselerinin devreden şirket ortaklarına verilmesinin benimsendiği, devir edilecek taşınmaz ve iştirak hisselerinizle alakalı ve doğrudan bağlantılı borcunuzun bulunmadığı, bunun yanı sıra faaliyetiniz gereği mal ve hizmet iktisabında ve diğer işletme ihtiyaçları için kullanılan banka kredileri ve muhtelif satıcılara borçlarınızın bulunduğu belirtilerek, taşınmaz ve iştirak hisselerinizin devrinde devralan şirket hisselerinin hissedarlarınıza verilmesi halinde, taşınmaz ve iştirak hisselerinizle ilişkili olmayan banka kredileri ve muhtelif satıcılara ait borçlarınızın da devrinin zorunlu olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşleri sorulmaktadır.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun "Devir, bölünme ve hisse değişimi" başlıklı 19. maddesinde;

 

      "(3) Aşağıdaki işlemler bölünme veya hisse değişimi hükmündedir:

b. Kısmi bölünme: Tam mükellef bir sermaye şirketinin veya sermaye şirketi niteliğindeki bir yabancı kurumun Türkiye'deki iş yeri veya daimi temsilcisinin bilançosunda yer alan taşınmazlar ile en az iki tam yıl süreyle elde tutulan iştirak hisseleri ya da sahip oldukları üretim veya hizmet işletmelerinin bir veya birkaçını kayıtlı değerleri üzerinden ayni sermaye olarak mevcut veya yeni kurulacak tam mükellef bir sermaye şirketine devretmesi, bu Kanunun uygulanmasında kısmi bölünme hükmündedir. Ancak, üretim veya hizmet işletmelerinin devrinde, işletme bütünlüğü korunacak şekilde faaliyetin devamı için gerekli aktif ve pasif kalemlerin tümünün devredilmesi zorunludur. Kısmi bölünmede devredilen varlıklara karşılık edinilen devralan şirket hisseleri, devreden şirkette kalabileceği gibi doğrudan bu şirketin ortaklarına da verilebilir. Taşınmaz ve iştirak hisselerinin bu bent kapsamında devrinde, devralan şirketin hisselerinin devreden şirketin ortaklarına verilmesi halinde, devredilen taşınmaz ve iştirak hisselerine ilişkin borçların da devri zorunludur."

Hükmüne yer verilmiştir.

1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde, "19.2.2.3. İştirak hisselerinin ortaklara verilmesi" başlıklı bölümünde;

 

    "Kısmi bölünmede devredilen varlıklara karşılık edinilen devralan şirket hisselerinin, devreden şirkette kalabileceği gibi doğrudan bu şirketin ortaklarına da verilebileceği, taşınmaz ve iştirak hisselerinin Kurumlar Vergisi Kanununun 19. maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendine göre devrinde, devralan şirketin hisselerinin devreden şirketin ortaklarına verilmesi halinde, devredilen taşınmaz ve iştirak hisselerine ilişkin borçların da devrinin zorunlu olduğu; öte yandan, devralan şirketin hisselerinin devreden şirkette kalması halinde, devredilen taşınmaz ve iştirak hisselerine ilişkin pasif kıymetlerin (borçların) devrinin ihtiyari olduğu"

Açıklamalarına yer verilmiştir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, Kurumlar Vergisi Kanununun 19. maddesi çerçevesinde gerçekleştireceğiniz kısmi bölünme işleminde, bilançonuzda yer alan taşınmaz ile en az iki tam yıldan fazla elde tutulan iştirak hisselerinin devredilmesi ve bu işlem neticesinde devralan şirket hisselerinin doğrudan hissedarlarınıza verilmesi durumunda, faaliyetiniz ile ilgili banka kredileri ve muhtelif satıcılara olan borçlarınızdan devredilecek taşınmaz ve iştirak hisselerine ilişkin borçların da devri zorunlu bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985