Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-06-10

Belediye döner sermaye işletmesinin üyelerine konut inşa etmesinin iktisadi işletme oluşturup oluşturmayacağı Hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Kocaeli Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 10.06.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.41.15.01-KVK-2010/3-61
KONU : Belediye döner sermaye işletmesinin üyelerine konut inşa etmesinin iktisadi işletme oluşturup oluşturmayacağı Hk.

İLGİ: …

… Belediyesi uhdesinde, 1997 yılında … Toplu Konut Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü olarak hizmete girdiğiniz, … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … sicil numaralı mükellefi olduğunuz, üyelerin aidatları ve TOKİ den alınan kredilerle yapılan 1120 adet konutun yapı ruhsatı ve tapu kayıtlarının Belediyeniz adına olduğu ve söz konusu inşaatları üyeleriniz adına takip ettiğiniz, 31.12.2008 tarihinde kesin kabulü yapılan binaların tapularını ve konutları teslim ettiğiniz belirtilerek, bu faaliyetler nedeniyle kurumlar vergisi mükellefi olup olmayacağınız konusunda Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 1. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ile iktisadi kamu kuruluşları kurumlar vergisi mükellefiyeti kapsamına alınmışlardır. Aynı Kanunun 2. maddesinin altıncı fıkrasında;

 

    "İktisadi kamu kuruluşlarının kazanç amacı gütmemelerinin, faaliyetlerinin kanunla verilmiş görevler arasında bulunmasının, tüzel kişiliklerinin olmamasının, bağımsız muhasebelerinin ve kendilerine ayrılmış sermayelerinin veya işyerlerinin bulunmamasının mükellefiyetlerini etkilemeyeceği, mal ve hizmet bedelinin sadece maliyeti karşılayacak kadar olmasının, kar edilmemesi veya karın kuruluş amaçlarına tahsis edilmesinin bunların iktisadi niteliğini değiştirmeyeceği"

Hükme bağlanmıştır.

1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin (2.3.1.) bölümünde;

 

    "İktisadi kamu kuruluşunun ticari, sınai veya zirai bir işletme oluşturup oluşturmadığı hususunda, bu Tebliğin "2.4. Dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler" bölümünde yapılan açıklamaların dikkate alınması gerektiği"

Belirtilmiştir.

Söz konusu Tebliğin (2.4.) bölümünde de;

 

    "İktisadi işletmenin belirlenmesinde işletmenin belirgin özelliklerinin bağlılık, devamlılık ve faaliyetin ticari, sınai veya zirai bir mahiyet arz etmesi olduğu; diğer bir anlatımla iktisadi işletmenin unsurlarının ticari faaliyetin de temel özelliklerinden olan, bir organizasyona bağlı olarak piyasa ekonomisi içerisinde bedel karşılığı mal alım-satımı, imalatı ya da hizmet ifaları gibi faaliyetler olduğu; Kanunun bu gibi halleri tek tek saymak yerine, dernek veya vakıf tarafından piyasa ekonomisi içerisinde icra edilen tüm iktisadi faaliyetleri kapsamına aldığı, satılan mal veya hizmete ait bedelin sadece maliyeti karşılayacak kadar olmasının, kar edilmemesinin, karın kuruluş amaçlarına tahsis edilmesinin bunların iktisadi işletme olma vasfını değiştirmeyeceği"

Belirtilmiştir.

İktisadi işletmenin tanımı içinde yer alan ve devamlı olarak yapılan ticari, sınai veya zirai faaliyetten söz edilebilmesi için bu işletmenin tedavül ekonomisine katılması, başka bir ifadeyle işletmede üretilen veya alınan malların veya verilen hizmetin bir bedel karşılığı satılmış olmasının gerektiği, aksi halde diğer unsurlar var olsa dahi bir iktisadi işletmenin varlığından söz edilemeyeceği tabiidir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, … Toplu Konut Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğünüzün, söz konusu hizmetleri herhangi bir bedel alınmaksızın yerine getirmesi halinde iktisadi işletme söz konusu olmayacaktır. Ancak, bu hizmetlerin yerine getirilmesi için yapılan masrafların hizmet verilenlerden doğrudan ya da dolaylı olarak tahsil edilmesi veya bu hizmetler için bağış adı altında dahi olsa bir bedel alınması durumunda, gerçekleştirmiş olduğunuz bu faaliyetler dolayısıyla oluşan iktisadi kamu kuruluşu nezdinde kurumlar vergisi mükellefiyeti tesis edilmesi gerekecektir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985