Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-08-19

Özel matrah şekline tabi kontör satışı işiyle iştigal eden mükellefin genel giderleri ile indirim konusu yapamadığı KDV\'sini gider yazıp yazamayacağı Hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 19.08.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 8-1348
KONU : Özel matrah şekline tabi kontör satışı işiyle iştigal eden mükellefin genel giderleri ile indirim konusu yapamadığı KDV\'sini gider yazıp yazamayacağı Hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuzu, şirketinizin internet üzerinden telefon görüştürme (kontör satışı) işi ile iştigal ettiğini, şirketinizin telefon görüştürme işini yaptırabilmesi için yapmış olduğunuz giderler (sabit kıymet harcamaları, işyeri harcamaları v.b.) için ödemiş olduğunuz ve indirim yoluyla gideremediğiniz katma değer vergisi toplamının devreden KDV olarak biriktiği belirtilerek, söz konusu tutarların gider olarak yazılıp yazılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6. maddesinin birinci fıkrasıyla kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, maddenin ikinci fıkrasıyla da safi kurum kazancının tespitinde GVK.nun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

193 sayılı GVK.nun 40. maddesinde de ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilecek giderler sayılmış olup Kurumlar Vergisi Kanununun 8. maddesinde de kurum kazancından ilave olarak indirilebilecek bazı giderlere yer verilmiştir.

Diğer taraftan, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 23/f maddesinde, Maliye Bakanlığının işin mahiyetini göz önünde tutarak özel matrah şekilleri tespit etmeye yetkili olduğu hükme bağlanmıştır.

Konu ile ilgili olarak yayımlanan 85 seri no.lu KDV Genel Tebliği'nin; "C. Özel Matrah Şekli Uygulaması" başlıklı bölümünde;

"KDV Kanununun 23. maddesinin (f) bendi hükmünün Maliye Bakanlığı'na verdiği yetkiye dayanarak, GSM operatör şirketleri tarafından sunulan cep telefonu konuşma hizmetlerinden faydalanmak üzere çıkarılan ön ödemeli hazır kartlar da dahil olmak üzere bütün telefon kartı ve jeton satışlarının özel matrah şekline göre vergilendirilmesi uygun görülmüştür.

Buna göre, perakendeci bayiler tarafından yapılan telefon kartı ve jeton satışlarına ait KDV'nin bayi karına isabet eden KDV'yi de ihtiva edecek şekilde perakendeci bayilere telefon kartı ve jeton teslimi yapan kuruluşlar tarafından beyan edilmesi gerekmektedir.

Bu durumda bayiler belirtilen kapsamdaki telefon kartı ve jeton satışları için ayrıca vergi hesaplamayacaklardır.

Öte yandan telefon kartı ve jeton satışları dahil bütün işlemleri özel matrah şekline göre vergilendirilenlerin KDV mükellefiyeti tesis ettirmelerine gerek bulunmamaktadır."

denilmektedir.

89 seri no.lu KDV Genel Tebliği ile l seri no.lu KDV Genel Tebliğinin "Özel Matrah Şekilleri" başlıklı (VII/D) bölümünün son 3 paragrafı yürürlükten kaldırılmış, bunların yerine aşağıdaki paragraflar eklenmiştir:

    "… teslim ve hizmetleri münhasıran vergisi önceki safhada beyan edilen işlemlerden oluşanlar KDV mükellefi olmayacaklardır. Bu işlemlerin kısmen yapılması halinde ise, mükellefiyet sadece diğer teslim ve hizmetlerle sınırlı olacaktır."

Bu hükümlere göre, şirketinizin özel matrah şekline tabi internet üzerinden kontör satışı işinden başka vergiye tabi bir faaliyetinin olmaması halinde KDV mükellefiyeti tesis ettirmesi ve beyanname vermesine gerek bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, faaliyetlerinize ilişkin olarak alınan mal ve hizmetler dolayısıyla yüklenilen ve indirim konusu yapılamayan katma değer vergisi yıllar itibariyle işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985