Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-08-19

SPK tarafından yatırım ortaklığı statüsünden çıkarılması uygun bulunan ortaklığın yatırım ortaklığı statüsündeyken ve bu statüden çıktıktan sonra nasıl vergilendirileceği Hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 19.08.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 5-1355
KONU : SPK tarafından yatırım ortaklığı statüsünden çıkarılması uygun bulunan ortaklığın yatırım ortaklığı statüsündeyken ve bu statüden çıktıktan sonra nasıl vergilendirileceği Hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı dilekçenizin tetkikinden; … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellefi olarak 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuata göre, sermaye piyasası araçları ile ulusal ve uluslararası borsalarda veya borsa dışı organize piyasalarda işlem gören altın ve diğer kıymetli madenler portföyü işletmek üzere yatırım ortaklığı statüsünde faaliyette bulunduğunuzu ancak, Sermaye Piyasası Kuruluna yatırım ortaklığı statüsünden çıkarılmanız için başvuruda buluğunuzu ve bu talebinizin uygun bulunduğunu belirterek, yatırım ortaklığı statünüzden önceki ve sonraki dönemlerin vergilendirilmesi hususunda Başkanlığımız görüşünü talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 1. maddesinin ikinci fıkrasında kurum kazancının, gelir vergisinin konusuna giren gelir unsurlarından oluştuğu, Kanunun 6. maddesinde kurumlar vergisinin mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safi kurum kazancının tespitinde GVK.nun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmış olup Kanunun 16. maddesinin birinci fıkrasında, kurumlar vergisinde vergilendirme döneminin hesap dönemi olduğu, kendilerine özel hesap dönemi tayin edilenlerin vergilendirme döneminin ise özel hesap dönemleri olduğu belirtilmiştir.

Diğer taraftan aynı Kanunun 5. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde;

Türkiye'de kurulu;

1. Menkul kıymetler yatırım fonları veya ortaklıklarının portföy işletmeciliğinden doğan kazançlarının,

2. Portföyü Türkiye'de kurulu borsalarda işlem gören altın ve kıymetli madenlere dayalı yatırım fonları veya ortaklıklarının portföy işletmeciliğinden doğan kazançlarının,

3. Girişim sermayesi yatırım fonları veya ortaklıklarının kazançlarının,

4. Gayrimenkul yatırım fonları veya ortaklıklarının kazançlarının,

5. Emeklilik yatırım fonlarının kazançlarının,

kurumlar vergisinden istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.

Öte yandan 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Kanunun Genel Tebliğinin "5.5. Türkiye'de kurulu fonlar ile yatırım ortaklıklarının kazançlarına ilişkin istisna" başlıklı bölümünde istisna uygulamasına, "5.13. Kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlara isabet eden giderlerin diğer kazançlardan indirilememesi" bölümünde de istisna edilen kazançlara ilişkin giderlere ilişkin ayrıntılı açıklamalar yapılmıştır.

Ayrıca, 5520 sayılı Kanunun "Kurumlar vergisi ve geçici vergi oranı" başlıklı 32. maddesinin birinci fıkrasında; kurumlar vergisinin, kurum kazancı üzerinden % 20 oranında alınacağı, ikinci fıkrasında ise kurumlar vergisi mükelleflerince, (dar mükellefiyete tabi kurumlarda ticari ve zirai kazançlarla sınırlı olarak) cari vergilendirme döneminin kurumlar vergisine mahsup edilmek üzere GVK.nunda belirtilen esaslara göre ve cari dönemin kurumlar vergisi oranında geçici vergi ödeneceği hükmüne yer verilmiştir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, yatırım ortaklığı statüsünde olduğunuz dönemlere ilişkin Kurumlar Vergisi Kanununun 5. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamındaki istisnaya tabi kazançlarınız ile aynı hesap dönemine ilişkin yatırım ortaklığı statünüzden sonraki dönemlere ilişkin kazançların kurumlar vergisi ve geçici vergi beyannamelerinize dahil edilmesi ve istisnaya tabi olan kazançların beyannamenin ilgili satırında gösterilmek suretiyle kurumlar vergisi ve geçici vergi matrahından indirilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985