Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-08-23

Çelik beton kalıbı imalatı işinin GVK.nun 42. maddesi kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği Hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 23.08.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.06.16.01-09-GVK-42-32-664
KONU : Çelik beton kalıbı imalatı işinin GVK.nun 42. maddesi kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği Hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı dilekçenizde; … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi numarasında kayıtlı mükellefi olduğunuz ve çelik beton kalıbı imalatı işini alt taşeron olarak yüklenici firmadan aldığınız belirtilerek, yaptığınız bu işin GVK.nun 42. maddesi kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hususunda Başkanlığımızdan görüş talep etmektesiniz.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun "Vergi kesintisi" başlıklı 15. maddesinin birinci fıkrasında sayılanların aynı fıkrada bentler halinde sayılan ödemeler üzerinden istihkak sahiplerinin kurumlar vergisine mahsuben tevkifat yapmaya mecbur oldukları hükmüne yer verilmiş olup (a) bendinde ise; GVK.nunda belirtilen esaslara göre birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işleri ile uğraşan kurumlara bu işleri ile ilgili olarak yapılan hakediş ödemeleri üzerinden tevkifat yapılacağı hükme bağlanmış, söz konusu tevkifat oranı 2006/11447 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile 01.01.2007 tarihinden itibaren % 3 olarak belirlenmiştir.

GVK.nun 42. maddesinin birinci fıkrasında;

    "Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat (dekapaj işleri de inşaat işi sayılır.) ve onarma işlerinde kar veya zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın geliri sayılarak mezkur yıl beyannamesinde gösterilir."

hükmü yer almaktadır.

Bir işin anılan madde kapsamında değerlendirilebilmesi için faaliyet konusu işin, inşaat ve onarma işi olması, taahhüde bağlı olarak yapılması ve birden fazla takvim yılına sirayet etmesi gerekir.

Öte yandan, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 4. maddesinin "Tanımlar" başlıklı bölümünde, bina, karayolu, demiryolu, otoyol, havalimanı, rıhtım, liman, tersane, köprü, tünel, metro, viyadük, spor tesisi, alt yapı, boru iletişim hattı, haberleşme ve enerji nakil hattı, baraj, enerji santrali, rafineri tesisi, sulama tesisi, toprak ıslahı, taşkın koruma ve dekapaj gibi her türlü inşaat işleri ve bu işlerle ilgili tesisat, imalat, ihrazat, nakliye, tamamlama, büyük onarım, restorasyon, çevre düzenlemesi, sondaj, yıkma, güçlendirme ve montaj işleri ile benzeri yapım işleri yapım olarak tanımlanmıştır.

Şirketiniz tarafından verilen dilekçe ile ekinde şirketiniz ile … Grubu arasında …/01/2009 tarihinde imzalanan "K…-K… Metrosu ikmal İnşaatı ve Elektro Mekanik Sistemler Temin, Montaj ve İşletmeye Alma İşi" kapsamında gerçekleştirilecek tünel kemer kalıbı, invert kalıbı, redüksiyonları ve aksesuarları imalat ve montaj işlerine ilişkin tedarik sözleşmesinin "Sözleşmenin Konusu ve İşlerin Kapsamı" başlıklı bölümünde söz konusu işi alt yüklenici olarak üstlenen şirketinizin kalıp ve aksesuarların imalat ve montajının yapılması ile birlikte gerekli malzeme ve işçileri temin edeceği, alıcının kalıp ile ilgili inşaat imalatını yapacak ilgili personelinin, teslim ettiği her bir kalıbın kullanımı, bakım ve onarımı, montaj ve demontajı konusunda şirketiniz tarafından eğitileceği, kalıpların imalat ve montajı ile ilgili her türlü mühendislik ve danışmanlık hizmetinin şirketiniz tarafından temin edileceği belirtilmiştir.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre, alt taşeron olarak firmanızca yüklenilen "Tünel Kemer Kalıbı, İnvert Kalıbı, Redüksiyonları ve Aksesuarları İmalatı" işinin yüklenici firmanın üstlenmiş olduğu inşaat işinden bağımsız olarak sadece söz konusu kalıpların imal edilerek teslimiyle sınırlı olması halinde, söz konusu iş yıllara sari inşaat ve onarım işi olarak değerlendirilemeyeceğinden kalıp imalat işi nedeniyle şirketinize yapılan ödemeler üzerinden tevkifat yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

Ancak, şirketinizce gerçekleştirilen kalıp imalatı işinin yüklenici firmanın üstlenmiş olduğu inşaat işinin bir parçası olarak söz konusu kalıplarının montajını da içermesi halinde, söz konusu iş GVK.nun 42. maddesi kapsamına giren inşaat onarım işi olarak değerlendirileceğinden, kalıp imalat ve montaj işi nedeniyle şirketinize yapılan ödemeler üzerinden % 3 oranında vergi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985