Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-10-26

Güvenlik sistemi kurulumu, yangın algılama acil uyarı sistemi ve turnikeli geçiş sistemi işlerinin yıllara sari inşaat işi olup olmadığı Hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 26.10.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.06.16.01-2011-GVK-42-2-929
KONU : Güvenlik sistemi kurulumu, yangın algılama acil uyarı sistemi ve turnikeli geçiş sistemi işlerinin yıllara sari inşaat işi olup olmadığı Hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunda … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi numarasında kayıtlı mükellefi olduğunuz belirtilerek; kamu kurumlarına yapılan kamera güvenlik sistemleri kurulumu, yangın algılama acil uyarı sistemi ve turnikeli geçiş sistemi işlerinin yıllara sari inşaat işi olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

193 sayılı GVK.nun 42. maddesinin birinci fıkrasında; "Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat (dekapaj işleri de inşaat işi sayılır) ve onarma işlerinde kar veya zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın geliri sayılarak, mezkur yıl beyannamesinde gösterilir." hükmü yer almaktadır.

Bir işin yıllara sari inşat ve onarım olarak değerlendirilebilmesi için konusunun inşaat ve onarma işi olması, işin taahhüde bağlı olarak yapılması ve birden fazla takvim yılına sirayet etmesi gerekmektedir.

Genel anlamı ile inşaat, malzeme ve işçilik kullanmak suretiyle meydana getirilen gayrimenkulün yapı kısmına ait faaliyetlerinin tümünü kapsar. Onarım ise, bir gayrimenkulün iskeleti dışında harap olan kısımlarının yeniden yapılması ile ilgili büyük ölçüdeki tamirat ve yenileme faaliyetlerini ifade eder.

Öte yandan, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 15. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde, GVK.nunda belirtilen esaslara göre birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işleri ile uğraşan kurumlara bu işleri ile ilgili olarak yapılan hakediş ödemeleri üzerinden istihkak sahiplerinin kurumlar vergisine mahsuben vergi kesintisi yapılacağı hükme bağlanmıştır.

Söz konusu oran 2009/14594 sayılı B.K.K. ile 03.02.2009 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere % 3 olarak belirlenmiştir.

Diğer taraftan, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 4. maddesinin 'Tanımlar' bölümünde;

    "Yapım: Bina, karayolu, demiryolu, otoyol, havalimanı, rıhtım, liman, tersane, köprü, tünel, metro, viyadük, spor tesisi, alt yapı, boru iletim hattı, haberleşme ve enerji nakil hattı, baraj, enerji santrali, rafineri tesisi, sulama tesisi, toprak ıslahı, taşkın koruma ve dekapaj gibi her türlü inşaat işleri ve bu işlerle ilgili tesisat, imalat, ihzarat, nakliye, tamamlama, büyük onarım, restorasyon, çevre düzenlemesi, sondaj, yıkma, güçlendirme ve montaj işleri ile benzeri yapım işleri"

hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre, şirketiniz tarafından taahhüt edilen kamera güvenlik sistemleri kurulumu, yangın algılamaacil uyarı sistemi ve turnikeli geçiş sistemi işlerinin GVK.nun 42. maddesi kapsamında yukarıda tanımı yapılan inşaat işleriyle birlikte tek bir iş olarak ihale edilmiş olması halinde yapılan işin inşaat taahhüt işi olarak değerlendirilmesi ve bu işe ilişkin olarak yapılacak hakediş ödemeleri üzerinden vergi kesintisi yapılması gerekmektedir.

Ancak, söz konusu işlerin inşaat ve onarım işlerinden bağımsız olarak ayrı sözleşme ile ihale edilmiş olması halinde hizmet işleri olarak değerlendirilmesi ve yapılacak hakediş ödemeleri üzerinden vergi kesintisi yapılmaması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985