Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-03-14

Damga vergisi kaşe vurularak makbuz mukabili ödenen kira sözleşmelerinin Tapuya şerhi sırasında, damga vergisinin ödenip ödenmediğinin tapu müdürlüklerince araştırılması Hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)
… Anonim Şirketi
 

 

  TARİH : 14.03.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.99.16.02-DAMGA-15-15
KONU : Damga vergisi kaşe vurularak makbuz mukabili ödenen kira sözleşmelerinin Tapuya şerhi sırasında, damga vergisinin ödenip ödenmediğinin tapu müdürlüklerince araştırılması Hk.

İLGİ: … tarihli özelge talep formu.

İlgide kayıtlı özelge talep formununuz incelenmesinden, damga vergisi kaşe vurularak makbuz mukabili ödenen kira sözleşmelerinin tapuya şerh edilmesi sırasında, tapu müdürlüklerince söz konusu kira sözleşmesine ait damga vergisinin ödenip ödenmediğinin araştırılmasına gerek olup olmadığı konusunda Başkanlığımız görüşü talep edildiği anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1. maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, bu Kanundaki kağıtlar teriminin, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade edeceği hükmü yer almaktadır.

Anılan Kanunun 5281 sayılı Kanunun 1. maddesi ile değişen 15. maddesinde, "Damga Vergisi makbuz karşılığı, istihkaktan kesinti yapılması veya basılı damga konulması şekillerinden biriyle ödenir.

Bu ödeme şekillerinin hangi işlemler için ne suretle uygulanacağını tespite Maliye Bakanlığı yetkilidir." hükmü, 18. maddesinde de; "Bu Kanunda gösterilen haller dışında Damga Vergisi makbuz karşılığında ödenir.

Maliye Bakanlığı makbuz karşılığı ödemeye ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir." hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanunun 22. maddesinde ise, "Makbuz karşılığı ödemelerde Damga Vergisi;

 

  1. Maliye Bakanlığınca belirlenen mükellefler, kurum ve kuruluşlar tarafından bir ay içinde düzenlenen kağıtların vergisi, ertesi ayın yirminci günü akşamına kadar vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve yirmialtıncı günü akşamına kadar ödenir.

     

  2. (a) bendi dışındaki hallerde, kağıdın düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve aynı süre içinde ödenir.

Maliye Bakanlığı, bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye, lüzum göreceği işlemlere ilişkin kağıtlara ait verginin yukarıdaki sürelere bağlı kalmaksızın ve beyanname aranmaksızın kağıdın düzenlenmesinden önce veya noterlerce işleme tabi tutulması sırasında ödenmesi zorunluluğunu getirmeye, vergiyi işlem anında ilgili kamu kurum veya kuruluşuna makbuz karşılığı ödettirmeye yetkilidir." hükümlerine yer verilmiştir.

Öte yandan, 16 ve 43 Seri No.lu Damga Vergisi Genel Tebliğlerinde sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettirmek zorunda olan kurum ve kuruluşlar sayılmış, bu kapsamda anonim şirketlerin de zorunlu olarak sürekli mükellefiyet tesis ettirmesi gerektiği hususu belirlenmiştir.

Ayrıca, 43 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin "5-Diğer kurum ve kuruluşlar ile kişilerin mecburiyeti" başlıklı 5.3. bölümünde "Damga vergisini makbuz karşılığı veya istihkaktan kesinti yapmak suretiyle ödeyecek olanlar tarafından düzenlenen vergiye tabi kağıtlar üzerine YTL damga vergisi tarafımızdan makbuz mukabili ödenecektir. Defter sıra no…" veya YTL damga vergisi tarafımızdan istihkaktan kesinti şekliyle ödenecektir. Defter sıra no… " kaşesi bulunması ve kağıdı düzenleyen kuruluşun imzaya yetkili elemanları tarafından onaylanması halinde bu kağıtları işleme koyanlar ayrıca damga vergisinin ödenip ödenmediğini araştırmak mecburiyetinde değillerdir." açıklamasına yer verilmiştir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre; şirketinizin taraf olduğu kira sözleşmelerinde "… TL damga vergisi tarafımızdan makbuz mukabili ödenecektir. Defter sıra no…" kaşesinin bulunması ve şirketinizin imzaya yetkili kişilerince onaylanmış olması halinde, ilgili kira sözleşmesinin tapuya şerh edilmesi sırasında, tapu müdürlüklerince ayrıca damga vergisinin ödenip ödenmediğinin araştırılmasına gerek bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985