Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-09-27

Aile hekimliği merkezinde temizlik işçisi olarak çalıştırılacak personele yapılacak ücret ödemelerinden gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı hk.


  T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
 

 

  TARİH : 27.09.2011
SAYI : B.07.1.GİB.0.02.62-010-17
KONU : Aile hekimliği merkezinde temizlik işçisi olarak çalıştırılacak personele yapılacak ücret ödemelerinden gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı hk.

İLGİ: … tarihli yazınız.

İlgide kayıtlı yazınız ve eklerinin incelenmesinden, aile hekimi olarak görev yaptığınız aile hekimliği merkezinde temizlik işçisi olarak çalıştırılacak personele yapılacak ücret ödemelerinden gelir vergisi ve damga vergisi kesilip kesilmeyeceği hususunda görüş sorduğunuz anlaşılmıştır.

 

  • GELİR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

Bilindiği üzere, 193 sayılı GVK.nun 61. maddesinde, "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez…" hükmü yer almıştır.

GVK.nun 94. maddesinin birinci fıkrasında ise kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecbur oldukları hükme bağlanmıştır.

Aynı maddenin birinci fıkrasının 1 numaralı bendinde de "Hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61. maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç), 103 ve 104 . maddelere göre " vergi tevkifatı yapılacağı belirtilmiştir.

Ancak, GVK.nun 94. maddesinde tevkifat yapacaklar arasında sayılmayan aile hekimleri tarafından ücret ve ücret niteliğinde olan ödemeler üzerinden yapılacak gelir vergisi tevkifatının maddenin sonuna 4761 sayılı Kanunla eklenen hükmün Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak çıkarılan 275 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği uyarınca 01.09.2010 tarihinden itibaren aile hekimleri tarafından yerine getirilmesi uygun bulunmuştur.

Buna göre, aile hekimliği merkezinde temizlik işçisi olarak çalıştırılacak personele ödenecek ücret ve ücret niteliğinde olan ödemeler üzerinden gelir vergisi tevkifatının aile hekimi tarafından yapılarak muhtasar beyanname ile beyan edilmesi gerekmektedir.

 

    1. DAMGA VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1. maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu;23. maddesinde, genel bütçeli daireler dışında kalan ve istihkaktan kesinti yapmak durumunda bulunan daire ve müesseseler tarafından bir ay içinde kesilen damga vergisinin, ertesi ayın 20. (371 sıra no.lu VUK Tebliği uyarınca 23 üncü) günü akşamına kadar ödemenin yapıldığı yer vergi dairesine bir beyanname ile bildirileceği ve 26. günü akşamına kadar yatırılacağı hükümlerine yer verilmiştir.

Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "IV.Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 1/b fıkrasında, "Maaş, ücret, gündelik, huzur hakkı, aidat, ihtisas zammı, ikramiye, yemek ve mesken bedeli, harcırah, tazminat ve benzeri her ne adla olursa olsun hizmet karşılığı alınan paralar (avans olarak ödenenler dahil) için verilen makbuzlar ile bu paraların nakden ödenmeyerek kişiler adına açılmış veya açılacak cari hesaplara nakledildiği veya emir ve havalelerine tediye olunduğu takdirde nakli veya tediyeyi temin eden kağıtlar" ın binde 6 nispetinde damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01.01.2010 tarihinden geçerli olmak üzere Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV/1-b fıkrasındaki kağıtlara ilişkin damga vergisi oranı binde 6,6 olarak belirlenmiştir.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, aile hekimliği merkezinde temizlik işçisi olarak çalıştırılmak üzere işe alınan personele yapılan ücret ödemeleri nedeniyle düzenlenen kağıtların damga vergisine tabi tutulması, verginin kesinti suretiyle tahsil edilerek takip eden ayın 23. günü akşamına kadar aile hekimleri tarafından vergi dairesine muhtasar beyanname ile bildirilmesi ve 26. günü akşamına kadar ödenmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985