Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-10-05

Yeminli mali müşavirler ile mükellefler arasında düzenlenen tasdik sözleşmelerinin nüsha ve suret olarak ne şekilde damga vergisine tabi olacağı hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü)
 

 

  TARİH : 05.10.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.16.16.02-320.10.21-217
KONU : Yeminli mali müşavirler ile mükellefler arasında düzenlenen tasdik sözleşmelerinin nüsha ve suret olarak ne şekilde damga vergisine tabi olacağı hk.

İLGİ: … tarihli özelge talep formu.

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, Yeminli Mali Müşavirler (YMM) Odasından alınan sözleşmenin 8. maddesinde, sözleşmenin tek asıl olarak düzenlenip imzalandığı, asıl sözleşmenin yeminli mali müşavirde bırakıldığı, YMM tarafından onaylanan bir örneğinin iş sahibine verildiği ibarelerinin bulunduğu belirtilerek söz konusu kağıtların fotokopi ile çoğaltılmış örneklerinin "Aslına uygundur" ya da "Aslı gibidir" şerhi ile YMM'nin imzası veya kaşesini ihtiva etmesi durumunda ne şekilde damga vergisine tabi olacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1. maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3. maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu; 5. maddesinde, bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kağıtların her nüshasının ayrı ayrı aynı miktar veya nispette damga vergisine tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.

Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I.Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin binde 7,5 nispetinde; "IV-Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümün 3. maddesinde de, tabloda yazılı kağıtlardan aslı 1,00 Türk Lirasından fazla maktu ve nispi vergiye tabi olanların resmi dairelere ibraz edilecek özet, suret ve tercümelerinin 0,50TL maktu damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01.01.2010 tarihinden geçerli olmak üzere Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasındaki kağıtlara ilişkin damga vergisi oranı binde 8,25 olarak; IV/3 maddesindeki kağıtlara ilişkin maktu damga vergisi tutarı ise 54 Seri No'lu Damga Vergisi Kanunu Genel tebliği ile 01.01.2011 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 0,55 TL olarak belirlenmiştir.

30.03.2010 tarih ve DV-19/2010-1/Nüsha ve suret sayılı Sirkülerinin, "3-Nüsha ve Suret Ayrımı ile Bu Kapsamda Değerlendirilen Kağıtlara ilişkin Damga Vergisi Uygulaması" başlıklı bölümünde, Damga Vergisi Kanunu uygulamasında aynı hüküm ve kuvveti haiz olmak üzere birden fazla düzenlenmiş ve taraf/taraflarınca ayrıca imzalanmış olan kağıtların her birinin nüsha olduğu, bu kapsamda nüshaların, belli bir hususu ispat ve belli etmek üzere müstakilen ve aynı zamanda farklı mekanlarda ibraz edilebilir mahiyette olan kağıtlar olduğu; suretin ise aslında bulunan ibarelerin aynısını taşıyan, fakat aslında bulunan imzaları taşımayıp aslına uygun olduğuna ilişkin onaylayanın imzasını veya kaşesini ihtiva eden kağıtları ifade ettiği, taraf/taraflarınca düzenlenerek imzalanmış, diğer bir ifadeyle hukuken tekemmül etmiş bir kağıdın usulüne uygun olarak çıkarılmış, ancak taraflarıncaayrıca imzalanmamış örneklerinin suret olduğu; kağıtların fotokopi ile çoğaltılmış örneklerinin de "Aslına uygundur" ya da "Aslı gibidir" şerhi ile onaylayanın imzası veya kaşesini ihtiva etmesi halinde mahiyeti itibarıyla suret; kağıdın taraflarınca ayrıca imzalanması halinde ise nüsha olarak değerlendirilmesi gerektiği; damga vergisine tabi kağıtlar bakımından düzenlenecek nüsha ve/veya çıkarılacak suret sayısına ilişkin olarak Damga Vergisi Kanununda herhangi bir belirlemenin bulunmadığı belirtilmektedir.

Buna göre, yeminli mali müşavirler ile mükellefler arasında düzenlenen tasdik sözleşmelerinin düzenlenen nüsha sayısı üzerinden damga vergisine tabi tutulması; söz konusu nüshaların fotokopi ile çoğaltılmış örneklerinin, "Aslına uygundur" ya da "Aslı gibidir" şerhi ile sadece onaylayan YMM'nin imzası veya kaşesini ihtiva etmesi halinde, suret olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985