Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-10-14

Firma alacaklarının kamu kurumuna temlikine ilişkin kağıdın noter harcı ve damga vergisine tabi olup olmayacağı hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)
 

 

  TARİH : 14.10.2011
SAYI : … tarihli ve … sayılı yazınız.
KONU : Firma alacaklarının kamu kurumuna temlikine ilişkin kağıdın noter harcı ve damga vergisine tabi olup olmayacağı hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı yazınız ve eklerinin incelenmesinden, … tarih ve … belge numaralı Vergi Resim ve Harç İstisnası Belgesine sahip ve … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi numarasında kayıtlı mükellefi … A.Ş. ile … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi numaralı mükellefi ve … tarih ve … belge numaralı Vergi Resim Harç İstisnası belgesine sahip … A.Ş. ortaklığının taahhüdü altında bulunan … İnşaatı Yapımı İşinden dolayı … nezdindeki doğmuş veya doğacak olan bilumum hakedişlerinin bir kısmının … Müsteşarlığı lehine gayri kabili rücu olarak temlikine yönelik düzenlenecek temliknamenin Noterliğinizde tasdiki esnasında harç ve damga vergisine tabi olup olmayacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun Ek 2 nci ve 492 sayılı Harçlar Kanununun Ek 1. maddeleri ile döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin işlemler ve bu işlemlerle ilgili olarak düzenlenen kağıtların damga vergisi ve harçtan müstesna olduğu; bu maddenin uygulanması bakımından döviz kazandırıcı faaliyetlerin neler olduğu ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından birlikte tespit edileceği hükme bağlanmıştır.

Söz konusu Kanun hükümlerinin uygulama usul ve esaslarını düzenleyen (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğin "4.Uygulamaya İlişkin Esaslar" başlıklı bölümünde, "4.1. (3.1.8) de belirtilen faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Dahilde İşleme İzin Belgesi"; (3.2) de belirtilen diğer döviz kazandırıcı faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi"nin ibrazı üzerine, ilgili kuruluşlarca, aşağıda açıklanan usul ve esaslar çerçevesinde başka bir belge aranmaksızın re'sen damga vergisi ve harç istisnası uygulanacaktır." düzenlemesine yer verilmiştir.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 9. maddesinde, bu Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu; (2) sayılı tablonun "IV-Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün (23) numaralı fıkrasında da, bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve geri ödenmesi amacıyla düzenlenecek kağıtlar ile bu kağıtlar üzerine konulacak şerhlerin (kredilerin kullanımları hariç) damga vergisinden istisna edileceği hükmü bulunmaktadır.

492 sayılı Harçlar Kanununun 123. maddesinin üçüncü fıkrasında da, "Anonim, eshamlı komandit ve limitedşirketlerin kuruluş, sermaye artırımı, birleşme, devir bölünme ve nev'i değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemler ile Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (Bu Kooperatifler ile Kredi Garanti Fonu İşletme ve Araştırma Anonim Şirketi tarafından bankalardan kullandırılacak krediler için verilecek kefaletler dahil) bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve bunların teminatları ile geri ödenmelerine ilişkin işlemler bu Kanunda yazılı harçlardan müstesnadır." hükmü yer almaktadır.

Konuya ilişkin 4 ve 6 seri no'lu Damga Vergisi Sirkülerlerinde, 488 sayılı Kanuna ekli (2) sayılı tablonun IV/(23) bölümü uygulamasında, kanun kapsamındaki kredi tanımına Bankalar Kanununa göre kredi olarak kabul edilen nakdi krediler ile teminat mektupları, kefaletler, aval, ciro ve kabuller gibi gayrinakdi kredilerin gireceği, akreditiflerin de bu kapsamda değerlendirileceği; 18 Seri no'lu Damga Vergisi Sirkülerinin "3-Kredinin teminatına ilişkin damga vergisi ve harç istisnası uygulaması" başlıklı bölümünde, söz konusu istisna kapsamında kullandırılan kredinin teminatına ilişkin olarak düzenlenen kağıtlar ile bu amaçla yapılan işlemlere münhasıran kullandırılan krediye ilişkin olması kaydıyla istisnanın uygulanması gerektiği açıklanmıştır.

İlgide kayıtlı yazınız ve ekleri ile adı geçen mükellef tarafından ibraz edilen bilgi ve belgelerin tetkikinden, … Bakanlığı … Genel Müdürlüğü ile … A.Ş. ve … A.Ş.'den oluşan Ortak Girişim …, …AG, …Ltd., … Hizmetleri A.Ş., … GMBH ve …'dan oluşan … Konsorsiyumu arasında … tarihinde imzalanan sözleşme ile yapımına başlanan " … İnşaatı ve İlgili elektromekanik teçhizatın hidrolik teçhizatın ve vinçlerin temini ve montajı ile santralın işletmeye alınması" işine yönelik olarak kredi sağlayan İhracat Kredi Kuruluşlarının (ECA'lar) kredi sigortası ve garantilerini durdurması nedeniyle askıya alının projenin yeniden başlatılmasını teminen, … Müsteşarlığı tarafından ilgili ihracat kredisi kapsamında ECA'larla sigorta primi adı altında yapılan ödemeler ile … Müsteşarlığınca başlatılan ve devam eden görüşmeler sonucunda ECA'lardan tahsil edilecek tutar arasında oluşacak fark ile bu farka Hazinenin sözü edilen ECA kapsamı altındaki kredilere ödediği faiz oranının aynısı uygulanarak bulunacak toplam tutarının, … Konsorsiyumunun üyesi bulunan … A.Ş ile … A.Ş. tarafından ödenmesine yönelik olarak … yapım işi nedeniyle … Genel Müdürlüğü nezdindeki tahakkuk edecek hakediş alacaklarından azami 35.000.000,00(Otuzbeş milyon) AVRO tutarındaki kısmının herbir hakediş tutarının % 35'ini (yüzde otuzbeş) aşmamak kaydıyla gayri kabili rücu olarak … Müsteşarlığına temlikine yönelik olarak ekli "Temlik ve Beyanname" başlıklı kağıdın imzalanacağı anlaşılmaktadır.

Buna göre, … Müsteşarlığının kullanacağı ihracat kredisinin kullanılmayan kısmına yönelik sigorta primi karşılığının teminine ilişkin olarak konsorsiyumu oluşturan firmaların hakediş alacaklarının … Müsteşarlığına temlikine ilişkin olarak düzenlendiği anlaşılan söz konusu "Temlik ve Beyanname" başlıklı kağıdın, gerek … A.Ş. ve … A.Ş.'nin sahip olduğu Vergi Resim ve Harç İstisnası Belgeleri kapsamında döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin gerekse adı geçen şirketler tarafından kullanılan kredilerin teminatı ve geri ödenmesine ilişkin olarak düzenlenmemiş olması nedeniyle Damga Vergisi Kanununun IV/23 fıkrası ve Harçlar Kanununun 123. maddesinin üçüncü fıkrasında düzenlenen istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından, damga vergisi ve harca tabi tutulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985