Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-10-26

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen sigorta prim bildirgelerinin damga vergisine tabi olup olmadığı hk.


  T.C.
GÜMÜŞHANE VALİLİĞİ
(Defterdarlık Gelir Müdürlüğü)
 

 

  TARİH : 26.10.2011
SAYI : B.07.4.DEF.0.29.10.00-DV-7-13
KONU : Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen sigorta prim bildirgelerinin damga vergisine tabi olup olmadığı hk.

İLGİ: … tarih ve … sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve ekinin incelenmesinden, Kooperatifiniz tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen sigorta prim bildirgelerinin damga vergisine tabi olup olmadığı hususunda görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1. maddesinde bu kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, bu Kanundaki kağıtlar teriminin, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade edeceği; 3. maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu; 9. maddesinde bu Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılan kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu; Kanuna ekli (2) sayılı tablonun "V-Kurumlarla ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün 15. fıkrasında da, Tarım Satış Kooperatifleri ile Birlikleri ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin her türlü muamelelerinde düzenlenen ve damga vergisi bunlar tarafından ödenmesi gereken kağıtların damga vergisinden istisna olduğu hükümleri yer almaktadır.

Anılan Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "IV-Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 2/e fıkrasında, sosyal güvenlik kurumlarına verilen sigorta prim bildirgelerinin maktu damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır. 54 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile 01.01.2011 tarihinden geçerli olmak üzere IV/2-e fıkrasındaki kağıtlara ilişkin maktu damga vergisi tutarı 14,80 TL olarak belirlenmiştir.

Diğer taraftan, 1163 sayılı Kooperatifler Kanununun 13. maddesinde, yönetim kurulunun, ana sözleşmeye uygun olarak yapılacak isteğe rağmen bir ortağın kooperatiften istifasını kabulden kaçınması durumunda, ortak tarafından çıkma dileğinin noter aracılığı ile kooperatife bidirileceği; 93. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendinde, kooperatifler, kooperatif birlikleri, kooperatif merkez birlikleri ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği'nin her nevi defterlerin ve ana sözleşmelerin tasdiki ve açılış tasdiklerinde sayfalarının mühürlenmesinin her nevi harçtan ve damga vergisinden muaf olacağı; aynı fıkranın (e) bendinde ise, 13. madde gereğince verilecek bildirinin damga vergisine, diğer harç ve resimlere tabi olmayacağı hükümleri yer almaktadır.

Buna göre, 1163 sayılı Kanunda tanınan muafiyet, defter ve ana sözleşmeleri ile açılış tasdikleri ile ortaklıktan ayrılma bildirimine; 488 sayılı Damga Vergisi Kanununda yer alan hüküm ise sadece Tarım Satış Kooperatifleri ile Birlikleri ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin muafiyetine ilişkindir.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, kooperatifiniz tarafından 5502 sayılı Kanuna göre damga vergisi muafiyeti bulunan Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen sigorta prim bildirgelerinin Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV/2-e fıkrasına göre damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985