Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-12-08

İcra takibine konu borçların anapara ve faiz ödemelerinde damga vergisi hk.


  T.C.
KIRŞEHİR VALİLİĞİ
(Defterdarlık Gelir Müdürlüğü)
 

 

  TARİH : 08.12.2011
SAYI : B.07.4.DEF.0.40.10.00-009-22
KONU : İcra takibine konu borçların anapara ve faiz ödemelerinde damga vergisi hk.

İLGİ: 24.03.2010 tarih ve bila sayılı yazı

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, belediyenizin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında yapmış olduğu mal ve hizmet alımlarından ödemeleri zamanında yapılamayan borçları için hak sahipleri tarafından icra takibi başlatılmak suretiyle tahsil yoluna gidildiği belirtilerek, icra takibine konu borçların anapara ve faiz ödemelerinde damga vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı hususunda görüş sorulduğu anlaşılmıştır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1. maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3. maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 8. maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı; 9. maddesinde bu Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisinden müstesna olacağı hükümlerine yer verilmiştir.

Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "IV- Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 1/d fıkrasında, icra dairelerince resmi daireler namına şahıslara ödenen paralar için düzenlenen makbuzların damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01.01.2010 tarihinden geçerli olmak üzere Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV/1-d fıkrasındaki kağıtlara ilişkin damga vergisi oranı binde 6,6 olarak belirlenmiştir.

Aynı Kanuna ekli (2) sayılı tablonun "I- Resmi işlerle ilgili kağıtlar" bölümünün A/1 fıkrasında ise, resmi daireler arasındaki işlemleri kapsayan her türlü kağıtlarla bu dairelerin soruları üzerine kişiler tarafından yazılan cevaplar ve eklerinin damga vergisinden istisna edileceği hükmü yer almaktadır.

Buna göre, belediyeniz tarafından resmi daire olan icra dairelerine yapılan ödemeler nedeniyle düzenlenen kağıtların, Kanuna ekli (2) sayılı tablonun I/A-1 fıkrası uyarınca damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.

Diğer taraftan, belediyenizin yapmış olduğu mal ve hizmet alımları nedeniyle hak sahiplerine yapılacak ödemelerin icra dairelerince belediyeniz namına yapılması durumunda, ödemeye ilişkin olarak icra dairesince düzenlenen kağıtların ihtiva ettiği tutar üzerinden Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun IV/1-d fıkrası uyarınca binde 6,6 nispetinde damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985