Yazı fontu: Boyutu:
 

2016-05-02

Hizmeti alan ile ödeme yapanların farklı kişiler olması durumunda faturanın kimin adına düzenleneceği hk.


  T.C.
BARTIN VALİLİĞİ
Defterdarlık Gelir Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 02.05.2016
SAYI : 30835462-045-3
KONU : Hizmeti alan ile ödeme yapanların farklı kişiler olması durumunda faturanın kimin adına düzenleneceği hk.

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ... imalatı faaliyeti ile iştigal ettiğinizi, imalatı yapılan ... bedelinin hayırsever vatandaşların yaptığı yardımlarla karşılandığı, tüzel kişiliği olmayan, sahibi bulunmayan ... için yapılan ... karşılığında düzenlenecek faturanın kimin adına olacağı, ödemeyi yapanlar adına ayrı ayrı veya muhtelif müşteriler adına fatura düzenlenip düzenlenemeyeceği hususlarında Defterdarlığımız görüşü talep edilmektedir.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229. maddesinde, fatura, "…satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır" şeklinde tanımlanmış, 231. maddesinin 5. bendinde, faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı, 232. maddesinde ise, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin, birinci ve ikinci sınıf tüccarlara, serbest meslek erbabına, kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere ve vergiden muaf esnafa sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunların da fatura istemek ve almak mecburiyetinde oldukları hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanunun 230. maddesinde ise "Faturada en az aşağıdaki bilgiler bulunur:

1. Faturanın düzenlenme tarihi, seri ve sıra numarası;

2. Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası;

3. Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası;

4. Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarı;

5. Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası; ..." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, Vergi Usul Kanununa göre mal teslimi veya hizmet ifası dolayısıyla düzenlenmesi gereken vesika olan fatura müşterinin borçlandığı meblağı gösterir ve borcun tahakkukuna ilişkindir.

Buna göre, ... imalatı işinizde, mal sattığınız, hizmet verdiğiniz veya sözleşme imzaladığınız kişi adına fatura düzenlemeniz gerekmektedir. Bedelin başkası tarafından ödenmesi, faturanın mal veya hizmeti satın alan kişi adına düzenlenmesini engellemeyecektir.

Ayrıca, mal veya hizmet sattığınız kişinin belirlenemediği durumlarda "muhtelif müşteriler" ibareli fatura düzenlemeniz mümkün bulunmamaktadır.

Öte yandan, tek düzen muhasebe sisteminin uygulanmasına ilişkin açıklamalar 26.12.1992 tarih ve 21447 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 1 sıra numaralı Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği ve daha sonra bu konuda yayımlanan diğer Tebliğlerde yapılmış bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985