Yazı fontu: Boyutu:
 

2019-07-08

Basit Usul Mükellefin Yanında Diğer Ücreti Olarak Çalışan Kişinin 4447 Sayılı Kanunun Geçici 21. Maddesi Kapsamında Gelir Vergisi Teşviğinden Yararlanıp Yararlanamayacağı


 

TARİH : 08.07.2019
SAYI : 49327596-120[GVK.ÖZ.2019.47]-E.124273
KONU : Basit Usul Mükellefin Yanında Diğer Ücreti Olarak Çalışan Kişinin 4447 Sayılı Kanunun Geçici 21. Maddesi Kapsamında Gelir Vergisi Teşviğinden Yararlanıp Yararlanamayacağı

İlgi: 15.04.2019 tarih ve 164389 evrak kayıtlı özelge talebiniz.

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, basit usul vergi mükellefi yanında diğer ücretli kapsamında sigortalı olarak istihdam edildiğinizi, 21.03.2018 tarihli 7103 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 44. maddesi ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa eklenen Geçici 21. maddesi kapsamında yeni işe alınan ve gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerin yanında çalışan işçilerin ücretlerinin gelir vergisinden istisna tutuldukları belirterek, diğer ücretli olarak çalışan şahsınızın elde ettiği ücret gelirlerinin de gelir vergisinden istisna edilip edilemeyeceği hususunda, Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Geçici 21. maddesinde;

"Bu Kanunun geçici 19. ve geçici 20. maddeleri kapsamında işe alınanların ücretlerinin, ilgili yılda uygulanan asgarî ücretin aylık brüt tutarının prim ödeme gün sayısına isabet eden tutarı üzerinden hesaplanan gelir vergisinin asgarî geçim indirimi uygulandıktan sonra kalan kısmı, verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilir.

Bu madde kapsamında yapılan ücret ödemelerine ilişkin düzenlenen kâğıtlara ait damga vergisinin aylık brüt asgarî ücretin prim ödeme gün sayısına isabet eden kısmı beyan edilmez ve ödenmez.

…" hükmüne yer verilmiştir.

Konuya ilişkin olarak yayımlanan 304 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin;

• "Öngörülen Teşvik" başlıklı 3. maddesinde, "4447 sayılı Kanunun Geçici 21. maddesiyle, aynı Kanunun Geçici 19 ve 20. maddeleri kapsamında işe alınan ve bu maddelerde yazılı şartları taşıyan ücretliler için asgari ücretin prim ödeme gün sayısına isabet eden tutarı üzerinden hesaplanan gelir vergisinin, asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra kalan kısmının verilecek muhtasar beyanname/muhtasar ve prim hizmet beyannamesi üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilmesi suretiyle, gelir vergisi stopaj teşviki sağlanmaktadır."

• "Uygulamanın Esasları" başlıklı 10. maddesinin (3) numaralı bendinde, "4447 sayılı Kanunun Geçici 21. maddesi kapsamında gelir vergisi stopajı teşvikinden yararlanmak isteyen işverenlerin, Tebliğin ekinde yer alan "İstihdamın Teşvikine İlişkin Bildirim"i (EK:1) doldurmaları ve muhtasar beyanname/muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ekinde vermeleri zorunludur."

açıklamaları yer almaktadır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 64. maddesinin birinci fıkrasında, maddede sayılan hizmet erbabının safi ücretlerinin takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarının % 25'i olduğu belirtilerek, diğer ücretler için yıllık beyanname verilmeyeceği, diğer gelirler nedeniyle beyanname verilmesi halinde de bunların beyannameye ithal edilmeyeceği açıklanmıştır.

Aynı Kanunun 94. maddesinin birinci fıkrasında, "Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilânço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dâhil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar." hükmüne yer verilmiştir.

Ayrıca, 215 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin "4.2. Beyannamelerin Verilmesi" başlıklı bölümünde; "Gelir Vergisi Kanununun 94. maddesinde, yaptıkları ödemelerden vergi tevkif edecekler arasında basit usulde vergilendirilen mükellefler sayılmamıştır. Bu nedenle söz konusu mükellefler gelir vergisi tevkifatı yapmayacaklar ve muhtasar beyanname vermeyeceklerdir." açıklaması yapılmıştır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; basit usul mükelleflerin yanında çalışanlar diğer ücret kapsamında vergilendirilmekte olup bu mükelleflere yapılan ücret ödemeleri üzerinden vergi tevkifatı yapılması, dolayısıyla muhtasar beyanname verilmesi söz konusu olmamaktadır.

Bu nedenle, vergi tevkifatı yapılmayan ve muhtasar beyannameye dahil edilmeyen ücretlerden dolayı 4447 sayılı Kanunun geçici 21. maddesinde yer alan gelir vergisi stopajı teşvikinden faydalanılması mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985