Yazı fontu: Boyutu:
 

2018-06-13

6331 sayılı Kanun kapsamında resmi kurum ve kuruluşlar ile KİT’ler tarafından yapılan istihkak ödemelerinde damga vergisi kesintisi


TARİH : 13.06.2018
SAYI : 85550353-155.01[2017/2]-E.11557
KONU : 6331 sayılı Kanun kapsamında resmi kurum ve kuruluşlar ile KİT’ler tarafından yapılan istihkak ödemelerinde damga vergisi kesintisi

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, iş sağlığı ve iş güvenliği işi ile iştigal ettiğiniz, 6331 sayılı Kanun kapsamında resmi kurum ve kuruluşlar ile kamu iktisadi teşebbüslerince tarafınıza istihkak ödemeleri yapıldığı belirtilerek söz konusu ödemelerden damga vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1. maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3. maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu; 8. maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı; Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "IV.Makbuzlar ve diğer kâğıtlar" başlıklı bölümünün 1/a fıkrasında, resmi daireler tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler (avans olarak yapılanlar dahil) nedeniyle, kişiler tarafından resmi dairelere verilen ve belli parayı ihtiva eden makbuz ve ibra senetleri ile bu ödemelerin resmi daireler nam ve hesabına, kişiler adına açılmış veya açılacak hesaplara nakledilmesini veya emir ve havalelerine tediyesini temin eden kağıtların damga vergisine tabi tutulacağı hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun "Tanımlar" başlıklı 3. maddesinin (m) bendinde, "Ortak sağlık ve güvenlik birimi: Kamu kurum ve kuruluşları, organize sanayi bölgeleri ile Türk Ticaret Kanununa göre faaliyet gösteren şirketler tarafından, işyerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sunmak üzere kurulan gerekli donanım ve personele sahip olan ve Bakanlıkça yetkilendirilen birimi ifade eder.", "Hüküm bulunmayan haller ve muafiyet" başlıklı 27. maddesinin ikinci fıkrasında, "Bu Kanuna göre düzenlenen kağıtlar damga vergisinden, işlemler harçtan müstesnadır." hükmü yer almaktadır.

Buna göre, resmi dairelerin mal ve hizmet alımına ilişkin ödemeleri nedeniyle düzenlediği kağıtların, 6331 sayılı Kanuna göre düzenlenen bir kağıt olarak değerlendirilmesi ve damga vergisinden istisna edilmesi mümkün bulunmadığından, resmi dairelerce düzenlenen söz konusu kağıtların 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV/1-a fıkrasına göre damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

Öte yandan, 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV/1-a fıkrasında, sadece Kanunun 8. maddesinde sayılan resmi daireler tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler nedeniyle düzenlenen kağıtlar yer almakta olup, resmi daire kapsamında bulunmayan kurum ve kuruluşların mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler nedeniyle düzenlenen kağıtlar damga vergisinin konusuna girmemektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985